Αξιοθέατα στην Αιδηψό

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑ
Στις μέρες μας ένα από τα καλύτερα σωζόμενα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου είναι τα λουτρά με την Σπηλιά του Σύλλα. Αυτή βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ.

Σπηλια Συλλα

 

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Το Δημαρχείο της Αιδηψού, νεοκλασικής εποχής, που χρησίμευσε και σαν Γυμνάσιο και Λύκειο πριν γίνει Δημαρχείο.

Δημαρχειο

 

ΠΑΛΑΙΟ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ
Το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, ένα στολίδι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής κοσμεί με την παρουσία του και θυμίζει εποχές που η Λουτρόπολη της Αιδηψού δέσποζε στη Μεσόγειο.

Παλαιο υδροθεραπευτηριο

 

ΤΟ ΚΥΜΑ
Σαν ένα καράβι που ταξιδεύει σε θάλασσα αναμνήσεων η όμορφη κορμοστασιά του λικνίζεται στο «ΚΥΜΑ» της θάλασσας. Χρόνια φουνταρισμένο στην άκρη της προκυμαίας μας προσκαλεί για ένα γλυκύ βραστό (καθώς το ηλιοβασίλεμα στον Β. Ευβοϊκό δεν ξεχνιέται εύκολα).

 

Η ΜΙΚΡΗ ΒΟΥΛΗ
Ο θεσμός της μικρής βουλής, στο πάρκο του ΕΟΤ, ένα σύγχρονο βήμα αγόρευσης για τους συνταξιούχους και όχι μόνο, που δίνει καθημερινά χρώμα με έντονες συζητήσεις, που καθημερινά επιλύουν προβλήματα και ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις.

μικρη βουλη

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
Στην Αρχαιολογική Συλλογή που εκτίθεται σε αίθουσα του υδροθεραπευτηρίου υπάρχουν πολλοί θησαυροί που ήρθαν στο φως από την σκαπάνη των ειδικών.

Αρχαιολογικη συλλογη

 

Ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα – Αιδηψός

Το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα κτίσθηκε το 1896. Είναι το πιο εντυπωσιακό κτήριο – ξενοδοχείο της περιόδου και το πρώτο που εντοπίζει κανείς φτάνοντας στα Λουτρά Αιδηψού. Στο υπόγειό του έχει εγκαταστάσεις για λουτροθεραπεία.

Το κτήριο είναι τριώροφο με υπόγειο και σοφίτα. Η σύνθεση εκμεταλλεύεται την γωνιακή θέση του οικοπέδου δημιουργώντας στη γωνία πύργο που δεσπόζει στη μορφή και προβάλλει δυναμικά το κτήριο. Τα συμμετρικά ανοίγματα αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο της μορφολόγησης του κτηρίου. Εσωτερικά δημιουργείται κεντρικός χώρος εισόδου με ένα κεντρικό διάδρομο ανά πτέρυγα και δωμάτια εκατέρωθεν.

Μεταξύ 1910-1912 γίνεται η πρώτη μεγάλη ανακαίνισή του. Πρόσφατα (1995) εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ μελέτη ανακαίνισης και μετατροπής του σε ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας και δημιουργίας κέντρου υδροθεραπείας.

Το κτήριο έχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2919/16259/13.11.88 (ΦΕΚ 286/β/16.5.88).

Πανοραμικη - Θερμαι Συλλα
θερμαι Σύλλα